5.1 jirim dalam alam
Jirim
Jirim boleh didefinisikan sebagai semua benda yang mempunyai
jisim dan memenuhi ruang.
Semua benda hidup termasuklah manusia, tumbuhan
dan haiwan dikelaskan sebagai jirim.
Benda bukan hidup
seperti air, tanah, batu dan udara juga ialah jirim.
Hampir
semua benda hidup dan benda bukan hidup dalam alam ini
merupakan jirim.
Sifat Fizik Jirim
Sifat fizik ialah kualiti yang dapat dikenal pasti dengan
menggunakan lima deria manusia atau menggunakan alat pengukur
1. Cecair yang berbeza mempunyai
takat didih yang berbeza. Takat
didih air ialah 100°C.
2. Gula boleh melarut
dalam air kopi.
3. Pemegang periuk
diperbuat daripada
bahan penebat
haba seperti plastik.
4. Periuk diperbuat
daripada bahan
konduktor haba
seperti logam.
5. Takat lebur ais ialah
suhu tetap ketika
ais berubah menjadi
cecair pada tekanan
yang tertentu.
Sifat Kimia Jirim
Sifat kimia suatu bahan menunjukkan tindak
balas sesuatu bahan itu berubah menjadi bahan yang berbeza
Pengaratan berlaku kepada
besi apabila terdedah kepada
air dan udara.
Petrol merupakan
jirim yang
mudah terbakar.
Kita dapat mengelaskan
pelbagai jenis bahan berdasarkan ciri-ciri yang berikut:
Ketumpatan
Ketumpatan sesuatu bahan ialah jisim per unit isi padu bahan
tersebut. Ketumpatan menentukan kebolehan sesuatu bahan
untuk terapung dan tenggelam. Bahan yang kurang tumpat akan
terapung manakala bahan yang lebih tumpat akan tenggelam.
Sebagai contoh, minyak kurang tumpat daripada air. Oleh itu,
minyak akan terapung di permukaan air.
Takat Lebur dan Takat Didih
Takat lebur ialah suhu apabila keadaan pepejal bertukar menjadi cecair. Takat didih
pula ialah suhu apabila keadaan cecair berubah menjadi gas
Besi melebur pada
suhu 1536°C
Ais melebur
pada 0°C
Air mendidih
pada 100°C
Keterlarutan
Keterlarutan ialah kebolehan sesuatu bahan untuk
melarut di dalam pelarut dan membentuk larutan.
Keterlarutan sesuatu bahan bergantung pada ciri-ciri
fizik dan kimia bahan larut dan pelarut.
Sebagai contoh, kita melarutkan gula
(bahan larut) di dalam air kopi (pelarut) untuk diminum.
Comments
Post a Comment